Error showing flash-object.

Tip 6: Dé 2 netwerkvragen.

Ervan uitgaande dat netwerken eigenlijk niet meer of minder is dan het inschakelen van mekaars netwerk om mekaars doelen te bereiken, zijn er twee cruciale netwerkvragen.

“Waarmee kan ik - of mijn netwerk - jou helpen?” De meeste mensen zullen uit de lucht vallen als je hen deze vraag stelt, om de eenvoudige reden dat ze hier meestal niet over nagedacht hebben. Een gemiste kans. Steeds meer mensen die zich bewust zijn van de dynamiek van het netwerken, zullen je deze vraag stellen. Waarschijnlijk niet in exact dezelfde woorden, maar wel met de bedoeling jou vooruit te helpen en met de bereidheid hiervoor hun netwerk in te schakelen. Zorg dat je een antwoord klaar heb!

“Welke mensen ken jij die mij kunnen helpen bij … [jouw doel]” Deze tweede netwerkvraag kan een antwoord zijn op de vorige. Maar, als netwerkers onder mekaar, mag je ze ook daarzonder stellen. Met deze vraag nodig je je contacten uit om te gaan grasduinen in hun netwerk en met een beetje geluk bezorgen ze je een lijstje met namen die voor jou interessant kunnen zijn. Tenminste, als je “Gunfactor” in orde is! (zie tip 5)

Voel je je gegeneerd om te vragen? Dat hoeft niet! Geven, vragen en bedanken, het zijn de drie pijlers waar netwerken op steunt! (zie tip 6)

Wil je nog meer tips om productief te netwerken? Schrijf je dan hier in voor één van de open workshops 'Productief Netwerken'. Hierin maak je eerst en vooral een inzicht in de strategie en de dynamiek achter het moderne netwerken en krijg je de nodige tips & tricks om met succes online en offline te netwerken.