Error showing flash-object.

Tip 5. Geef, vraag en bedank.

Om productief te netwerken zijn drie dingen belangrijk: geven, vragen en bedanken, ook wel de 'gouden netwerkcyclus' genoemd.

Wat kan je geven/delen? Dingen die jou weinig of niets kosten, maar die voor de ontvanger wel van waarde zijn. Je contacten staan hierbij ongetwijfeld op nummer één. Maar daarnaast kan je ook kennis, informatie, ervaring, inzichten, ideeën, ... delen, zowel re-actief als pro-actief. Wat je geeft ben je in principe niet kwijt.

Wat kan je vragen? Vragen is een essentieel onderdeel van het netwerkspel. Veel mensen hebben het er moeilijk mee, maar de kracht van je netwerk ligt net in het vragen en krijgen van hulp. De ideale netwerkvraag is een vraag waarbij je mensen aanzet om hun netwerk in te schakelen om jou te helpen om je doel te bereiken. En vice versa.

Vergeet niet te bedanken! Bedank mensen voor hun tijd, hun advies, hun kennis, hun contacten, hun luisterbereidheid, hun inzichten, hun ideeën, …. Wees hierbij heel specifiek.
Door mensen te bedanken versterk je je relaties, betrek je hen bij je successen en moedig je hen aan om je opnieuw te helpen. Vergeet ook niet te bedanken als het resultaat van een inspanning slechts na verloop van tijd zichtbaar wordt.

Wil je nog meer tips om productief te netwerken? Schrijf je dan hier in voor één van de open workshops 'Productief Netwerken'. Hierin maak je eerst en vooral een inzicht in de strategie en de dynamiek achter het moderne netwerken en krijg je de nodige tips & tricks om met succes online en offline te netwerken.