Error showing flash-object.

Speed daten is niet netwerken.

 

De poging van JCI Limburg om het wereldrecord Speed Business Dating te breken was de laatste dagen “the talk of the town” en bij uitbreiding het professionele gespreksonderwerp van de hele provincie en de rest van Vlaanderen. Bovendien “date” ik zelfs met een Nederlander, een Waal, een Poolse en een Tsjechische. Het nieuwe record met 1068 mensen speeddaters, komt trouwens in het Guinness Book of Records en is daarmee meteen ook wereldnieuws. Hierbij staat Limburg voor eens en voor altijd op de wereldkaart!

 

Ik geef het eerlijk toe, als HSP-er is speed daten niet mijn favoriete netwerkactiviteit. Maar als netwerktrainer en als Limburger voelde ik me minstens moreel verplicht om mijn steentje bij te dragen. En alhoewel ik dus niet van speed daten houd, was ik aardig in mijn wiek geschoten toen iemand vandaag tegen me zei: “Speed daten, dat is niet netwerken.” Oh nee?! En wat is het dan wel? Hier voelde ik me dus als netwerkende netwerkcoach geroepen om op de barricades te klimmen en het binnengehaalde wereldrecord ook op netwerkvlak te verdedigen.

Speed daten is weldegelijk een vorm van netwerken. Want wat is netwerken? Ik omschrijf het graag als het inschakelen van je netwerk (en hun netwerk) om jouw persoonlijke en zakelijke doelstellingen (en die van je netwerk) te bereiken. Om je netwerk hiervoor te kunnen inschakelen moet je eerst contacten leggen en vervolgens met die contacten goede relaties uitbouwen.

Welnu, tijdens het speed daten (*) legde ik 17 nieuwe contacten en babbelde ik bij met 3 mensen die ik al langer kende, waarvan er 1 absoluut niet meer wist wat ik nu precies deed. Tussen die 17 nieuwe contacten zat er 1 persoon die mij bijzonder interessant leek voor iemand uit mijn netwerk en wiens gegevens ik meteen heb doorgegeven. Een andere persoon vertelde me dat hij een schrijnwerkerij heeft, die zich vooral bezig houdt met binnenhuisinrichting. Toevallig ken ik iemand die daar een vakantiejob wil doen. Die contactgegevens werden ondertussen ook al uitgewisseld. Hiermee heeft mijn gunfactor bij de betrokken personen ongetwijfeld een boost gekregen. Die gunfactor is een belangrijk aspect bij het netwerken, want mensen doen nu eenmaal geen zaken met mensen die ze niet kunnen uitstaan.

Daarnaast ontmoette ik iemand van JCI die vond dat de trainingen en lezingen die ik geef ook interessant waren voor zijn afdeling. Een advocate met wie ik kennis maakte had interesse in de netwerktraining die ik speciaal voor advocaten uitwerkte. Verder vertelde ik aan enkele studenten KMO Management dat ik ook netwerkseminaries voor studenten geef. Wie weet krijg ik binnenkort wel een telefoontje van de KHLim. “Wie weet”, want bij netwerken weet je wanneer je investeert, maar je weet nooit wanneer je investering rendeert.

Na 20 intensieve gesprekken van 3 minuten was het voor mij genoeg geweest en was vooral mijn stem blij dat het voorbij was. Ik was zelfs te moe om nog even in de Versus binnen te springen. Zeg me dus niet dat speed daten niet (net)werken is. Maar ik geef toe, het was spannend, interessant en bovendien heel plezant. Maar wie zegt er dat (net)werken niet leuk mag zijn?

 

Ann Beckers

18/11/2014

(*) Geslaagde recordpoging Speed Business Dating van JCI Limburg dd. 17/11/2014, waardoor het nieuwe Limburgse record met 1068 personen in het Guiness Book of World Records wordt opgenomen.

Wil je meer informatie over hoe je productief kan netwerken? Of wil je binnen je bedrijf of vereniging een netwerklezing of -training organiseren? Neem dan gerust contact met mij op. Ik help je graag verder.

 

          Ann Beckers

          0479 40 91 99,

          info@abtraining.be,

          www.ABTraining.be,

          of via onderstaande link.