Error showing flash-object.

Hoe 3 seconden je presentatie kunnen redden.

CEO-presentatiecoaching.

De afgelopen maanden heb ik heel wat presentatiecoaching gegeven aan CEO’s. Dat idee kwam van een hot shot uit de Limburgse zakenwereld, die zich jaarlijks opnieuw ergert aan – en ik citeer de ronduit slechte presentaties” die bedrijfsleiders soms geven. Ik moet een beetje oppassen, maar eigenlijk is soms een understatement. Slechte presentaties zijn jammer genoeg meer de regel dan de uitzondering.

Enfin, ik ben dus aan een boeiende kruistocht begonnen. Die individuele sessies zijn enerzijds een uitdaging, maar anderzijds ontmoet ik telkens weer interessante professionals, die met een grote gedrevenheid hun prestaties willen optimaliseren. In dit geval dus hun presentaties.

Tijdens de sessies krijg ik heel uitlopende problemen voorgeschoteld, waarbij de oplossing vaak dezelfde is: Zwijg 3 seconden.”

 

Het effect van een stilte of een pauze in een speech of een presentatie is soms fenomenaal. Die stiltes creëer je heel eenvoudig door ... te stoppen met praten. Hoe lang? Zo lang het voor jou comfortabel voelt. Zelf tel ik meestal tot 3.

10 situaties waarin je best even tot 3 telt.

1. Tel tot 3 of 5 of 10 voor je begint. Het moet stil zijn voor je begint te spreken. Als het dan niet stil is, zal het nooit stil worden, tenzij je wereldschokkend nieuws brengt.

2. Tel tot 3 na je ijsbreker. Je ijsbreker is die uitspraak of vraag of quote waarmee je de aandacht van je publiek trekt en hen als het ware in je presentatie zuigt. Als je na je ijsbreker niet enkele seconden pauzeert, gaat het effect meestal de mist in.

3. Tel tot 3 als je even de draad kwijt bent. Veel kans dat die korte tijdspanne je terug op de rails zet, zonder dat je publiek er iets van merkt.

4. Tel tot 3 voor je iets belangrijks gaat vertellen. Hiermee bouw je de spanning op en krijg je (weer) de volle aandacht van je publiek.

5. Tel tot 3 nadat je iets belangrijks verteld hebt. Zo kan je boodschap landen en binnendringen in het hoofd van je publiek en geef je hen de tijd om je boodschap te verwerken.

6. Tel tot 3 nadat je een vraag gesteld hebt, zelfs al is het niet de bedoeling dat je publiek die beantwoordt. Dat antwoord komt van jou, maar wacht er even mee. Zo verhoog je de betrokkenheid en bijgevolg de aandacht van je publiek.

7. Tel tot 3 als je publiek rumoerig wordt. Jouw stilte zal hen ook stil maken. Misschien zal je hier zelfs even tot 5 of tot 10 moeten gaan.

8. Tel tot 3 als je merkt dat je te hard op dreef bent en te snel spreekt. Adem even diep in en uit. Dat lukt niet als je als een sneltrein door je presentatie draaft.

9. Tel tot 3 vóór je een vraag uit het publiek beantwoordt. Denk eerst even na om je antwoord te formuleren, voor je het uitspreekt. Zo niet loop je het risico dat je na 3 seconden vaststelt dat je jezelf aan het vastfietsen bent.

10. Tel tot 3 na je laatste zin. Loop dus niet weg. Blijf stil staan. Zwijg. En tel tot 3. Meestal komt dan het applaus van je publiek of misschien wel die staande ovatie.

Stiltes.

Een van de sterkste presentatievaardigheden die je je eigen kan maken, is het gebruik van stiltes. Wees er niet bang van, maar gebruik ze. Als het stil is gebeurt er iets magisch, dan maak je contact met je publiek.

Presenteren kan je leren! 

Wil je je inschrijven voor één van de open workshops 'Spreken / Presenteren met Impact'? Klik dan hier voor meer informatie.

Verkies je personal coaching? Neem dan rechtstreeks contact op met Ann Beckers (0479 40 91 99 of ann@abtraining.be).

OVER DE AUTEUR

Ann Beckers is zaakvoerder van AB Training & Coaching. Zij coacht en traint professionals om enerzijds hun zakelijke communicatie en attitudes en anderzijds hun veerkracht te optimaliseren. Als corporate wellbeing coach begeleidt ze organisaties om een productief corporate wellbeing programma op te maken en uit te rollen.

Ann is tevens co-auteur van het boek ‘Dames moet je kussen en moppen vertellen mag niet’.

Meer informatie vind je op www.ABTraining.be.